A homeopátia nem hatékony, és káros is lehet a vezető európai tudósok szerint

Budapest, 2017. szeptember 20., szerda (MTI) – Nincs rá bizonyíték, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne, sőt kártékony is lehet, mivel eltántorítja a betegeket a bizonyítékalapú orvoslás igénybe vételétől – fogalmazott a szerdán kiadott szakvéleményében az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC), amely javaslatokat is megfogalmazott, egyebek között a homeopátiás készítmények összetételének feltüntetésére.

Európa-szerte sokan élnek homeopátiás termékekkel, amelyek a betegségek széles skálájára ígérnek gyógyulást. Jóllehet a homeopátiás készítmények egyes országokban igen népszerűek, a tudósokban felmerül a kérdés, hogy vajon hasznosak, vagy inkább ártalmasak-e ezek a termékek – olvasható az mta.hu-n.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének szerdán kiadott állásfoglalása szerint nincs meggyőző és reprodukálható bizonyíték arra nézve, hogy a homeopátiás készítmények bármilyen ismert betegséggel szemben hatékonyak volnának. A megfelelően ellenőrzött és igazolható bizonyítékok elemzése arra mutat, hogy a homeopátiás készítményeknek bármilyen állítólagos hatása a placebó-effektussal magyarázható.

Az állásfoglalás szerint a homeopátia valójában kártékony is lehet azáltal, hogy időlegesen vagy tartósan eltántorítja a betegeket a megfelelő, bizonyítékalapú orvoslás igénybe vételétől, valamint aláássa a betegek és a közvélemény tudományos bizonyítékokba vetett bizalmát.

Ezen túlmenően a homeopátia aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogy a beteg a megfelelő tájékoztatás birtokában egyezik-e bele a kezelésbe, hiszen az egészségügyi szakember esetleg annak ellenére ajánl egy terméket a számára, hogy ő maga tudja: a termék biológiailag hatástalan. Végül pedig a homeopátiás készítmények nem kielégítően nyomon követett előállítási eljárásai miatt gyógyszerbiztonsági aggályok is felmerülhetnek.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete az EU-tagállamok, valamint Norvégia és Svájc nemzeti tudományos akadémiái által létrehozott együttműködés, amely független, bizonyítékokon alapuló szakértői véleményekkel támogatja az európai szintű döntéshozatalt, és egyben az európai tudomány közös szószólójaként lép fel.

Az állásfoglalásban a tudósok szorgalmazzák egy olyan egységes szabályozói keretrendszer kidolgozását, amely egyaránt kötelező érvényű lenne valamennyi gyógytermékre nézve, beleértve az emberi és állati alkalmazásra szánt homeopátiás készítményeket is.

Az egyik ajánlásuk az, hogy a homeopátiás készítmények összetételét ugyanolyan módon kellene feltüntetni a csomagolásukon, ahogy az az összes többi, gyógyszertárban szabadpolcos termékként vagy máshol megvásárolható gyógytermék esetében megszokott. Ez azt jelenti, hogy a homeopátiás termékek számára jelenleg megengedett különleges termékinformációt olyanra kellene cserélni, amely egyszerűen és világosan leírja a készítményben szereplő összetevőket és azok mennyiségét.

Az állásfoglalás teljes szövege a http://mta.hu/tudomany_hirei/homeopatia-hasznos-vagy-artalmas-uj-allasfoglalas-europai-tudosoktol-108033 oldalon érhető el.

Az egészséges életmódról tartanak rendezvényt vasárnap Újbudán

Budapest, 2017. szeptember 19., kedd (MTI) – Az egészséges életmód kialakításához adnak tanácsokat vasárnap az Újbudai EgészségPart elnevezésű rendezvényen.

A rendezvényt a XI. kerületi önkormányzat és a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) közösen szervezi. A hétvégi programot bemutató keddi budapesti sajtótájékoztatóról beszámoló közleményt a Ficsak juttatta el az MTI-hez.

A közleményben idézik Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt, aki a sajtótájékoztatón a család és a közétkeztetés szerepét emelte ki az egészséges táplálkozás kialakításában. Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy a család már a gyermek kiskorától kezdve nagy hangsúlyt fektessen a tudatos táplálkozásra.

Az egészséges táplálkozás kialakításában a kormánynak a közétkeztetésen, valamint az iskolai büfék kínálatán keresztül van szerepe – tette hozzá.

A XI. kerületi Feneketlen-tó melletti rendezvényre az egészséges életmódhoz kötődő családi programokkal, szűrővizsgálatokkal, dietetikával, életmódvezetési tanácsokkal, kézműves-foglalkozásokkal, futóversennyel és ismert fellépőkkel készülnek a szervezők. Stahl Judit egészséges és finom ételeket készít, Rubint Réka pedig megmozgatja a részvevőket – idézték a dokumentumban Király Nórát, a Ficsak alapítóját, a XI. kerület alpolgármesterét.

Esztergom évi 80 millióval támogatja a szülészeti osztály megmaradását

Tatabánya, 2017. szeptember 19., kedd (MTI) – Az esztergomi önkormányzat évente 80 millió forinttal támogatja a Vaszary Kolos Kórház szülészeti osztályának megmaradását. Ez az összeg az osztályon dolgozó szakorvosok bérére és az ügyeleti ellátás díjaira fordítható – tájékoztatta a polgármester a képviselő-testület keddi döntéséről az MTI-t.

Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy 2017 utolsó negyedévére 30 millió forintot kap a kórház, és ebből az összegből tízmilliót eszközvásárlásra is fordíthat az intézmény.

További támogatásként a testület megszavazta, hogy a kórház tíz orvosának havi ötvenezer-ötvenezer forint lakhatási támogatást nyújt. A hozzájárulást olyan orvosok kaphatják, akik szerződést kötnek az önkormányzattal – ismertette a polgármester.

A szülészet támogatását Kanász Gábor főigazgató kérte az önkormányzattól, a polgármester ezután hívott össze rendkívüli ülést.

A főigazgató a képviselők által tárgyalt előterjesztésben bemutatta, hogy az orvosok elvándorlása miatt a szülészet a megszűnés határára jutott, új orvosok nélkül csak a szakrendeléseket és az egynapos beavatkozásokat tudják elvégezni.

Szükséges lenne az osztály teljes spektrumának megőrzése, de a szülészetben általános magas órabérek miatt ezt önerőből lehetetlen megvalósítani – írta levelében a főigazgató

A Vaszary Kolos Kórház Komárom-Esztergom megye második legnagyobb egészségügyi intézménye, évente 19 ezer fekvő- és 400 ezer járóbeteget lát el.

Balog: tizennégymilliárd forintból fejlesztik a sürgősségi gyermekellátást

Budapest, 2017. szeptember 19., kedd (MTI) – Tizennégymilliárd forintból fejlesztik a sürgősségi és baleseti gyermekellátást az országban – jelentette be az emberi erőforrások minisztere kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Balog Zoltán azt mondta, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrásából végrehajtandó fejlesztések során rövidülnek a betegutak, de lesz épületfejlesztés, műszerbeszerzés is.

A fejlesztések révén egyedülálló módon két új szakma is létrejön: a gyermeksürgősségi és a gyermektraumatológia. A programba öt vidéki – a győri, a debreceni, a miskolci, a szegedi és a pécsi – gyermekgyógyászati központ is bekapcsolódik – tette hozzá a miniszter.

Balog Zoltán szólt arról, évente félmillió gyermeket érint valamilyen baleseti sérülés, a budapesti Heim Pál Gyermekkórházzal – mint országos központtal – együtt a vidéki központok évente százezer gyermeket látnak el.

Mint mondta, azt szeretnék, ha 2020-ra létrejönnének az ellátóhelyek, illetve azok országos rendszere, amelyhez a teljes képzési rendszer megújítása is tartozik.

Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a program során jelentős infrastrukturális fejlesztés, valamint gép- és műszerbeszerzés is lesz, a fejlesztésektől azt várják, hogy a definitív ellátás a lehetőség szerint 1,5 órán belül megtörténhessen.

Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgató-főorvosa közölte, hogy a program indulásával jelentős szakmai munka is kezdetét veszi. A cél az, hogy egy balesetet szenvedett gyermek a lehető leghamarabb a legmagasabb szintű ellátást kapja az ország bármely részében – tette hozzá.

Szakértő: sokkal kevesebben halnak meg infarktusban, de lehet még javítani az arányokon

Budapest, 2017. szeptember 19., kedd (MTI) – Drámaian csökkent az elmúlt egy évtizedben a szívinfarktus okozta halálesetek száma, de javítható még a mutató – hangsúlyozta az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában Becker Dávid, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese.

Évente körülbelül 30 ezren kapnak szívrohamot, tíz éve még a betegek fele belehalt ebbe, ma – a katéteres megoldások elterjedésének köszönhetően – hat, hat és fél ezren vesztik így életüket; ugyanakkor a nyugat-európainál húsz százalékkal magasabb azok aránya, akik egy éven belül belehalnak a következményekbe.

Ennek lehetséges okaként említette, hogy Magyarországon jóval később – átlagosan a roham kezdete után három órával – hívnak mentőt, így erősebben elhalnak a szívizmok, illetve a kezelés végeztével sokan nem változtatnak életmódjukon.

Magyarországra is kerülhetett az üvegdarabbal szennyezett nugát szeletből

Budapest, 2017. szeptember 18., hétfő (MTI) – Magyarországra is kerülhetett abból a Németországban gyártott nugát szelet típusból, amelyben egy vásárló üvegdarabot talált – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn a honlapján.

A tájékoztatás szerint a bio, vegán, ropogós rizses nugát szelet Németországon kívül a Cseh Köztársaságban és Magyarországon is forgalomba kerülhetett a Rossmann üzletláncban. A Nébih a RASFF gyors riasztási rendszeren keresztül értesült a bejelentésről.

A termék enerBIO Vegane Reis-Nougat Crisp márkájú és L17045 tételszámú, EAN 4305615464718 vonalkóddal ellátott, 80 grammos csomagolású és szavatossága januárban jár le. A Rossmann üzleteiben a terméket levették a polcokról, a már megvásároltakat pedig blokk nélkül is visszaveszik. A gyártó elővigyázatosságból az érintett tételen túl más tételeket is kivonatott a forgalomból. A Nébih a megtett intézkedéseket továbbra is figyelemmel kíséri.

Programmal segíti az infarktus utáni felépülést a kardiológusok társasága

Budapest, 2017. szeptember 18., hétfő (MTI) – Programmal segít a betegeknek az infarktus utáni teljes felépülésben a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT).

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény szerint az edukációs és motivációs program egy hat részből álló videosorozatból, egy gondozási naplóból és egy információs anyagból áll. A csomagot minden olyan beteghez eljuttatják, aki átesett az infarktus utáni életmentő katéterterápiás beavatkozáson.

Mint írták, Magyarországon évente körülbelül 30-35 ezer új szívinfarktust és 42 ezer stroke-ot regisztrálnak. Egy évtizede még évente 15 ezer ember halt meg infarktus következtében, mára ez a szám kevesebb mint a felére csökkent az infarktus nyugat-európai szintű ellátásának köszönhetően.

Tóth Kálmán, az MKT elnöke, a Pécsi Tudományegyetem I.sz. Belgyógyászati Klinikájának igazgatója szerint a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel összefüggő halálozások számának jelentős csökkenése az elmúlt másfél évtized sikertörténete a hazai egészségügyben. A kiterjedt katéteres laborhálózati rendszernek köszönhetően az, aki időben orvoshoz fordul, korszerűen gyógyítható a korai katéterterápiás módszerrel.

A közlemény szerint az infarktusban végzett beavatkozások száma és sikere is megközelíti a fejlett Európa átlagát. A szívinfarktus akut kezelése utáni időszak tekintetében azonban rosszabbul állunk, mint az azonos akut ellátást nyújtó nyugat- és észak-európai országok. Megközelítőleg ugyanannyi embert veszítünk el a kezelést követő 365 napban, mint a kezelés korai időszakában – írták.

A társaság idézte Becker Dávid egyetemi docenst, a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinika igazgatóhelyettesét, aki szerint a késői magas halálozás oka alapvetően az infarktus utáni életvitelben keresendő. Az egészséges életmód, a dohányzás elhagyása, a testsúly optimalizálása, a rendszeres mozgás és az előírt gyógyszerek pontos szedése rendkívül sokat számít, és szerinte ebben nagyon rosszul állunk.

A program szakmai partnere, a Sanofi gyógyszergyár orvos igazgatója, Stella Péter azt emelte ki: az eredményes gyógyuláshoz vagy krónikus betegségek esetében a megfelelő kontrollhoz elengedhetetlenül fontosak a jó gyógyszerkészítmények, de önmagukban nem elegendőek. A betegeket támogatni kell abban, hogy a készítményeket rendszeresen, a kezelőorvos által előírt módon szedjék. Ehhez oktatási anyagok, betegtámogató programok kellenek, amelyek biztosítják azt, hogy a beteg megértse, miért van szükség a kezelésre, mit tehet ő maga azért, hogy meggyógyuljon vagy hogy együtt tudjon élni a betegségével.

Forster Tamás professzor, a Szegedi Tudományegyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ igazgatója, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke a szakmai, de mégis civil szervezetek szerepét emelte ki. Szerinte rendkívül fontos, hogy több csatornán keresztül juthassanak el az ismeretek a betegekhez, akiknek a tájékoztatása, az edukációja talán a legfontosabb abban, hogy érezhető javulást érhessünk el a szívinfarktus okozta halálozások vagy azok megelőzése terén.

Gyógyszerészkamara: nem rengette meg a gyógyszertárakat a patikán kívüli gyógyszerforgalmazás az elmúlt években

Budapest, 2017. szeptember 18., hétfő (MTI) – Az előzetes várakozásokkal szemben a forgalmazási engedélyt kérő üzletek száma és az azokban forgalmazott gyógyszerek mennyisége is alulmúlta az előzetes üzleti várakozásokat a patikán kívüli gyógyszerforgalmazás elmúlt tíz évében – közölte a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke az MTI megkeresésére.

Hankó Zoltán elmondta, 2007-ben, amikor a gyógyszer-gazdaságossági törvény lehetővé tette bizonyos készítmények patikán kívüli forgalmazását, a kamara akkori vezetése – joggal – a patikusok várható egzisztenciális problémáira próbálta felhívni a figyelmet az így kieső forgalom miatt, ez a félelem azonban nem igazolódott be, a patikán kívüli forgalmazás az alacsony volumen miatt nem volt érdemi hatással a gyógyszertárak gazdálkodására.

A köztestület elnöke úgy véli, a patikán kívüli forgalmazás közvetlen gyógyszerbiztonsági és gyógyszer-alkalmazási kockázattal jár, ugyanis nincs az üzletekben felkészült, a gyógyszerekhez értő szakember, ezért a tájékoztatás is hiányos. Hankó Zoltán még ennél is nagyobb problémának érzi, hogy a gyógyszerek adott körének szabad forgalmazása hamis biztonságérzetet kelthet.

A gyógyszer-gazdaságossági törvény akkori módosítása szigorú feltételekhez kötötte a patikán kívüli gyógyszerforgalmazást, a többi közt rögzítve: patikán kívül az a gyógyszer forgalmazható, amely a gyógyszertárban orvosi rendelvény nélkül is kiadható, és alkalmazását megelőzően az öndiagnózis egyértelműen felállítható, tévedés valószínűtlen vagy nem jár súlyos egészségügyi következményekkel, és a mellékhatás, kölcsönhatás még jelentősebb mértékű túladagolás esetén sem nagy. Ebbe a körbe tartoznak például egyes láz- és fájdalomcsillapítók, orr- és szemcseppek, vitaminok, savlekötők, köptetők és gyulladáscsökkentők.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) mint hatóság tájékoztatása szerint a bevezetés évében, 2007-ben 407 termék kapott engedélyt gyógyszertáron kívüli forgalmazásra; jelenleg 603 gyógyszer kapható olyan üzletben, amely e tevékenység végzésére külön engedéllyel rendelkezik.

A kezdeti 407-hez képest évről évre nőtt a szám hatszáz fölé, de idén májusban visszavonták több paracetamol hatóanyag-tartalmú készítmény gyógyszertáron kívüli forgalmazását, így e rendelkezés miatt húsz termék lekerült a listáról.

Arra a kérdésre, hogy volt-e arra példa, hogy egy kereskedelmi egység felhagyott a patikán kívüli árusítással annak ellenére, hogy azt korábban kérte, az OGYÉI tájékoztatása szerint 580 ilyen eset volt. Hozzátették azonban, hogy a kereskedelmi egységeknek költözés esetén is új engedélyt kell kérniük.

Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek azt mondta, a lehetőség indulásakor egyes kiskereskedelmi láncok nagy fantáziát láttak a forgalmazásban, így többek között a benzinkút-hálózatok, drogéria- és egyes hipermarketláncok is megtendereztették a nagykereskedőket. Jelezte, a gyógyszergyártók hozzáállása sem volt egységes, nem minden gyártó üdvözölte a patikán kívüli gyógyszerforgalmazást.

Mint mondta, a törvényi előírások – speciális szoftver a nyilvántartásra, zárt, a vásárlók felé nem nyitott elárusító szekrény, a betegtájékoztató rendszer megléte – inkább nehezítették, mint támogatták a forgalmazást.

A vezérigazgató jelezte, a Hungaropharma már nem szállít patikán kívüli forgalmazóknak, de korábban sem haladta meg a havi forgalom a 100 millió forintot, ami a teljes vény nélkül kiadható gyógyszerek (OTC) forgalmának alig egy százalékát érte el.

Feller Antal úgy látja, volumenében csökkenő, marginális forgalommal “állunk szemben”, hiszen az adatok szerint a teljes patikán kívüli havi gyógyszerforgalom 50-70 millió forint lehet havonta. A forgalom lassú ütemben évről évre csökken, vagy stagnál, 2017 első hat hónapjában 3,7 százalékkal maradt el a múlt évitől – mondta.

Jelenleg a Mol Nyrt. által üzemeltetett benzinkutakon, a Drogerie Markt (DM) és a Penny Market üzleteiben lehet gyógyszert vásárolni. Korábban a Rossmann is végzett gyógyszerárusítást, a Tesco 2016-ban, az Auchan pedig már korábban megszüntette a forgalmazást.

A DM Magyarország, bár konkrét forgalmai adatokat nem közölt, azt a tájékoztatást adta, hogy kezdetben körülbelül 160 féle OTC gyógyszerrel indították a patikán kívüli gyógyszerforgalmazást, jelenleg 34 listázott OTC gyógyszert forgalmaznak, jellemzően fájdalomcsillapító, torokfertőtlenítő, emésztéskönnyítő készítményeket.

A cég szerint nehezíti a termékek értékesíthetőségét, hogy azok nem szabadpolcosak. Mint írták, korábban zárt szerkényben helyezték ki a készítményeket, azonban két éve a termékek fotója már látható a polcon. A vásárló kiválasztja a terméket ábrázoló fényképét, majd a kasszánál a valós terméket kapja meg.

Közölték, a jelenlegi termékskála forgalma folyamatosan nő, de egyértelműen leszögezhető, hogy a vásárlók csak az alapvető OTC gyógyszereket keresik.

A Mol 2008-ban a hazai töltőállomás-hálózatában 110 helyszínen kezdte el a különböző gyógyszerkészítmények árusítását, és azóta a gyógyszerárusító helyszínek száma 135-re emelkedett – közölte a társaság.

Mint írják, a választék töltőállomásonként eltérő lehet, de a vásárlás 2008 óta 38 százalékkal emelkedett, és jellemzően fájdalomcsillapítókat, valamint megfázás, torokgyulladás elleni készítményeket, vitaminokat, emésztést segítő gyógyszereket, valamint különböző kenőcsöket keresnek.

Asztmásokon segít a magyar diákok telefonos alkalmazása

Budapest, 2017. szeptember 15., péntek (MTI) – Asztmásokon segít az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Informatikai Kara diákjainak Pulmoment nevű telefonos alkalmazása, mely egyedüli magyarként száll versenybe a University Startup World Cupon – közölte az MTI-vel az egyetem.

Az innovatív alkalmazást az ELTE Informatikai Karán tanuló Eke Dániel, Bernáth Levente és Szücs András fejlesztette. Ez az első olyan magyar applikáció, ami közvetlenül kapcsolja össze az asztmás betegeket a saját orvosával.

A program a rendszeres, kötelező viziteket gyorsítja fel úgy, hogy a rutinkérdéseket már a vizit előtti időszakban felteszi, a páciensek néhány gombnyomással megválaszolhatják – ismertette a részleteket a közlemény. Ezzel a több órás rendelői várakozást a töredékére csökken, és az orvosok is folyamatos képet kapnak a betegek állapotának változásáról.

A fejlesztés, amely az ELTE Innovatív Hallgatói Ötletpályázatán 2016-ban első helyezést ért el, számos más hazai és nemzetközi versenyen szerepelt eredményesen.

A hallgatók 2016-ban kezdték el a tervezést akkor még Symbimed néven, majd könnyebben érthető és a fejlesztéshez jobban kötődő Pulmomentre keresztelték az alkalmazást.

A 25 ezer dollár (6,5 millió forint) összdíjazású versenyen a selejtezők után a döntőbe jutott csapatok három körből álló előadássorozatban győzhetik meg a zsűri tagjait és a befektetőket ötletük megvalósíthatóságáról és piacképességéről.

A versenyt 2017. szeptember 18. és 22. között rendezik Koppenhágában – olvasható a közleményben.

Szennyezett tojás – Eddig 15 tojáspiaci cég számára állított ki a fipronilmentes termelésről jegyzőkönyvet a Nébih

Budapest, 2017. szeptember 15., péntek (MTI) – Megkezdte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a vizsgálati jegyzőkönyvek kiállítását azon tojáspiaci vállalkozások számára, akik nyilatkoztak arról, hogy nem használnak fipronil alapú rovarirtó szereket, illetve olyan alapanyagokat, amelyek fipronilt tartalmaznak. A hivatal eddig 15 tojáspiaci vállalkozás számára állított ki jegyzőkönyvet – közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT) pénteken az MTI-vel.

A BTT a közleményben kiemelte, hogy a vállalkozások a nyilatkozatuk igazolására maguk kezdeményeztek hatósági vizsgálatokat.

Közölték: a Nébih eddig 15 cég 25 telepén mutatta ki, hogy a megmintázott tojástermékekben nincs szermaradék. Ezek az Aranykorona Zrt., a Benkő Kft., a Biotojás Kft., a Családi Tojástermelő Kft., a Familliatrió Kft., a Gyermelyi Tojás Kft., Dr. Kalhammer Mátyás egyéni vállalkozó, a Kaposvári Egyetem mintaüzeme, a Kereki Tojás Kft., a Lászlóék 2002 Bt., a Major Kft., a Mizsetáp Kft., Németh Zoltán egyéni vállalkozó, az Ortoko Bt. és a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt., amelyek együttesen a magyar tojástermelés csaknem 50 százalékát teszik ki.

Kitértek arra is, hogy számos vállalkozás írta már alá azt a nyilatkozatot, hogy termelésüket fipronilmentesen végzik. Az aláírók között a Tojásszövetség intéző bizottságának tagjai és a Koronás Tojás védjegyet használó cégek egyaránt szerepelnek.

A BTT hozzátette: a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének intéző bizottsága továbbra is nyomatékosan kéri a piaci szereplőket, hogy saját hatáskörben intézkedjenek termékeik visszahívásáról, ha feketén beszerzett, illegális állatgyógyászati készítményeket használtak fel, vagy – a szerhamisítási ügy jóhiszemű áldozataként – gyanújuk szerint hamisított készítménnyel kezelték állományaikat. A szövetség kéri, hogy minden tojáspiaci szereplő tegyen eleget a felhívásnak, tehát azok is, amelyek nem tagjai a BTT-nek.

A Nébih folyamatosan végzi a begyűjtött minták hatósági laboratóriumi vizsgálatát, és állítja ki a vizsgálati jegyzőkönyveket. A tanács, illetve a Tojásszövetség nyilvánosságra hozza és folyamatosan frissíti azon cégek listáját, amelyek fipronil-mentességi nyilatkozatot írtak alá, illetve fipronilmentes gazdálkodásukról a Nébih jegyzőkönyvet állított ki – közölte a BTT.