OGYÉI: új adatbázis a magyarországi klinikai vizsgálatokról

Budapest, 2017. november 15., szerda (MTI) – Új adatbázist tett elérhetővé az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szerdán azoknak az orvosoknak és betegeknek a számára, akik a Magyarországon zajló klinikai vizsgálatok iránt érdeklődnek.

A hatóság az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, a honlapján elérhető lista az általa engedélyezett és magyarországi vizsgálóhelyeken folyó klinikai vizsgálatok adatait tartalmazza.

Az OGYÉI kiemelte, hogy az Európai Gyógyszerügynökséggel összhangban törekszik az átláthatóság növelésére, a transzparencia biztosítására a klinikai vizsgálatok engedélyezése területén is. Ezért igyekszik egy komplex, a betegek számára is informatív adatbázist publikálni.

Hozzátették, a mostani csak a kezdeti lépés, a hosszú távú cél az, hogy a vizsgálóhelyek és vizsgálatvezetők személye is nyilvános legyen. A jelenlegi, az első körben havonta frissülő lista a 2017. január 1. és október 31. között engedélyt kapott “fázis II-IV. vizsgálatok” adatait tartalmazza; a frissítés során fokozatosan publikálják a 2017 előtt engedélyezett vizsgálatokat is.

Eddig kizárólag az “EU Clinical Trials Register” nemzetközi adatbázis (https://www.clinicaltrialsregister.eu/) állt az érdeklődők rendelkezésére, ami az Európai Unióban végzett II-IV. fázisú klinikai felnőtt- és valamennyi gyerekvizsgálat adatait tartalmazza.

A Magyarországon folyó klinikai vizsgálatok adatai megtalálhatók az ogyei.gov.hu/listak oldalon az Engedélyezett klinikai vizsgálatok Magyarországon címen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.